Новости

Change Con 2018


Две успешни изданија резултираа со третиот што доаѓа. Софтверската конференција Change посветена на enterprise решенија се враќа на 20 октомври во фабриката Краш во Загреб и повторно ќе ја обедини регионалната заедница на програмери и најдобрите предавачи од Хрватска и светот.

Додека претходните изданија се занимаваа со методологии за развој на апликации, оваа година акцент ќе биде ставен на програмирањето - Java, .NET, и дизајнирање на кориснички интерфејси. Во прилог на ова доаѓаат повеќе регионални и светски предавачи, а за што разговаравме со директорот на програмата за конференцијата Александар Радован:

„За третото издание на конференцијата Change подготвивме низа новости и изненадувања кои не можеме да ги откриеме, но сигурно ќе бидат изненадување за посетителите. Подготвуваме одлични светски предавачи кои ќе им ги пренесат на учесниците нивните знаења и најновите новини од светот на програмирањето. Од досега потврдените предавачи можам да откријам дека тука ќе биде Иван Брозовиќ од Degorian, директно од Сан Франциско ќе ни се придружи Кортни Хемфил партнер во Carbon Five стартапот, а здив од холандскиот дизајн ќе ни донесе UX-дизајнерот Дип К. Сасидхаран.“

Минатогодишното издание привлече повеќе од 400 ИТ експерти од светот, меѓународни предавачи од Microsoft, Google, Paypal и Oracle. Новиот Change продолжува со мисијата за спојување на ИТ-заедницата независно од секторот, улогата, програмскиот јазик или компанијата.  

„Оваа година, дефинитивно поголем акцент ќе ставиме на унапредување и автоматизирање на секојдневните процеси во развојот на enterprise апликации, од самиот развој, изработката на верзии на апликациите па сѐ до тестирање и ставање во извршна околина“, додаде Радован.

Во моментов, преку системот Entrio, достапни се early bird влезниците по цена од 120 куни, односно 60 куни за студенти. Новостите за Change, повеќе информации за предавачите, агендите и темите за конференцијата може да се следат на службениот веб, Facebook и Twitter профилите.